home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

Verslag fietstocht 23 juni 2004.

 

Laat ik beginnen met te vermelden dat niemand van ons die dag het stalen ros bestegen heeft!!! Het lot wilde immers dat een hevige zomerstorm precies deze dag, 23 juni, uitgekozen had om door het land te trekken. En toch, om 10h, verschenen 45 moedigen in het landelijke Lampernisse om te zien wat er zou gebeuren.
Een striemende regenvlaag deed ons definitief besluiten om de fietstocht af te gelasten.

Gelukkig was er een degelijk alternatief programma voorzien .
We startten met een koffie in café-restaurant Zannekin te Lampernisse.

Daarna trokken we met de auto naar Fortem, een gehucht van Alveringem. Daar werden we rond 11.15h verwacht voor een geleid bezoek aan De Snoek, het Museum van de Dorst
Deze voormalige mouterij-brouwerij werd in 1871 langs de Lovaart gebouwd.
Tijdens de eerste wereldoorlog lag de mouterij-brouwerij De Snoek achter het IJzerfront, op het kleine stukje België dat niet bezet werd. Daardoor werden de koperen ketels niet door de bezetter geconfisqueerd. Er werd dan ook op de traditionele manier in "De Snoek" gebrouwen tot in 1952.

Men kan zich nu een uniek beeld vormen van de wijze waarop er in de 19 de eeuw gemout en gebrouwen werd, én dit aan de hand van het gerestaureerde authentieke materiaal zoals koperen brouwketels , een gietijzeren roerkuip, eeuwenoude gistingskuipen en -tonnen, de nog intacte mouteest, een antieke gasmotor, enz. Onze gids was een sappige verteller en zijn figuur deed ons aan een brouwer van weleer denken!

Daarna was uiteraard de tijd gekomen om ook eens van dat lekker bier te proeven. Dit gebeurde tijdens onze middagmaaltijd. In de museumherberg genoten we van een broodmaaltijd: bruin brood met een "schelle van de zeuge", een schelle boerenpaté en een snede kaas met ambachtelijke mosterd en met ajuintjes, dit alles overgoten door een glas museumbier "De Snoek".

Daarna opnieuw de wagen in want om 14.30h werden we verwacht in het Bakkerijmuseum te Veurne. Dit museum is ondergebracht in de "Zuidgasthuishoeve".Deze bestaat uit een woonhuis, een cafetaria , een schuur en een ruim erf met een molen.

De stichter van het museum, Walter Plaetinck, was vertegenwoordiger van bakkerijgrondstoffen en kwam in contact met veel beroepsmensen .Zo kon hij de hand leggen op een brede waaier van materiaal uit de bakkersstiel . De collectie bevat een rijk palet aan unieke stukken gaande van chocoladevormen, ambachtelijke ovens tot zelfs de bestelwagen die het brood leverde aan de Franse president Charles de Gaulle.

In de imposante schuur loopt de permanente tentoonstelling "Van graan tot brood". We zagen er de verschillende graansoorten, we kregen uitleg over toestellen voor de bereiding van het deeg en over de diverse bakmethodes , alles over het snijden, het inpakken tot en met het thuisbestellen van het brood.

In deze schuur zijn ook nog exposities met als onderwerp "Hedendaagse broden uit de wereld" en "Historische broden". De wereld van de babeluten Verdonck is er ook te bekijken.

In het oude woonhuis zien we o.a. collecties die tonen hoe marsepein- en speculaasfiguurtjes tot stand kwamen . We zien hoe cacaobonen omgetoverd worden tot chocolade, hoe ijsroom en ijstaarten gemaakt werden en in het woonhuis is er ook een oud bakkerswinkeltje waar we ons even terugwaanden in onze jeugd.

Een bijzondere blikvanger is de molen "Het Duveltje der Nachten", aangekocht in 1994. Deze molen werd gebouwd door Eric Vanleene uit Pollinkhove en stond aanvankelijk ( in de jaren 70 ) op de geboortegrond van uw verslaggever in Lo.

Rond 16h was het tijd voor een pintje of een koffie en daarvoor trokken we naar de oorspronkelijke paardenstal van de hoeve, die omgetoverd werd tot een gezellige cafetaria. Om het bezoek aan het Bakkerijmuseum te beëindigen bekeken we in de bovenzaal van de cafetaria een videoreportage over het leven en de werkmethodes van de moderne bakker.

Voor de derde keer de weg op, deze maal opnieuw richting Lampernisse, waar we om 18h in restaurant Zannekin verwelkomd werden met een dubbele aperitief en hapjes, gevolgd door een overvloedige maaltijd. Op het menu: gebraiseerde nootham met kroketjes en warme groenten, vergezeld van witte of rode wijn naar keuze. Inmiddels was de groep aangegroeid tot 52. De maaltijd werd besloten met koffie en versnaperingen.

Rond 22h besloot iedereen de zomerstorm te trotseren en voldaan naar huis te rijden.

Ik wens te besluiten met een oprecht woord van dank voor de voorbeeldige ingesteldheid van deze groep. Dit wordt zeer gewaardeerd door het bestuur maar ook door de gidsen.

Gilbert Moerman.

SITEMAP